NSU priset 2019

Vinnarna av alla kategorier koras under Nyländsk Aftongala 19.10 i Dickursby TRIO sport center! Alla finalister blir inbjudna som hedersgäster till Nyländsk Aftongalan. Nu är det upp till er att gå in på länken nedan och nominera människor till de olika priskategorierna!

Kategorier

Årets förening - En grupp som har vidareutvecklat verksamhet och där målmedvetenhet kännetecknar arbete.

Årets eldsjäl - En person som inspirerar och engagerar folk i sin omgivning, som aktivt får personer att delta.

Årets talang -  En person eller grupp som utmärkt sig speciellt inom teater, musik eller dans.

Årets ungdom - En resursperson (under 30 år) som nyligen aktivt engagerat sig för föreningsverksamhet.

Årets veteran - En person som under lång tid troget arbetat och slitit för sin förening.

 

NSU Priset 2019 vinnarna:

 

Årets Ungdom: Anna Sundell

Årets Veteran: Mona Lanaéus

Årets Talang: Wilhem Nielsen

Årets Eldsjäl: Heini Rautoma

Årets Förening: Finns sommarteater

 

 

De nominerade till NSU priset 2019 var:

Årets förening

 

Finnssommarteater

Finns sommarteater i Esbo grundades 1973 och hette då Glims sommarteater. Idag är Finns sommarteater Mellannylands största svenskspråkiga sommarteater, som engagerar barn, unga och vuxna från hela Nyland. Finns sommarteater drivs av Esbobygdens ungdomsförbund (EBUF) och sätter upp en familjepjäs varje sommar.

“Finns sommarteater har alltid en bra stämning på och bakom scenen. Ger både stora och små en chans att att utveckla sig själv”

“En aktiv förening som år efter år producerar pjäser som blir omtyckta”

 

Vanda teaterförening

Vanda Teaterförening rf grundades 1996 för att befrämja kulturutbudet på svenska i Vanda och hela Helsingforsregionen. Föreningens verksamhet går ut på att barn, ungdomar och vuxna amatörskådespelare tillsammans gör teater främst som sommarproduktion. Mottot är att alla som vill skall kunna vara med, såväl på scenen som i hela arbetet med en teaterproduktion.

“Efter mer än 20 år som aktiv sommarteater stod VTF inför en stor utmaning då Veinin Mylly (scenen) stängdes för renovering. Men trots alla motgångar och mot alla odds satte föreningen upp en succépjäs och bjöd på en fantastisk show!”

 

Kårböle uf

Kårböle ungdomsförenings 40-åriga Törnrosasömn var skön, men den livgivande kyssen var betydligt skönare. Kårböle uf högaktar sin anrika historia från år 1901, men önskar leva i tiden och ge en plattform för alla intresserade att mötas i en glad och god anda.

“Föreningen har efter 40 år av inaktivitet kommit tillbaka, och jobbar nu aktivt för en fin framtid för föreningen!”

 

Årets eldsjäl

 

Jonna Sundberg

Jonna Sundberg har medverkat som producent och amatörskådespelare på Finns sommarteater i två år. Hon hjälper också till där hon kan genom att bl.a. tillverka rekvisita, skriva sångtexter, fotografera, dra uppvärmningar och måla scenografi. Innan Finns har hon medverkat som amatörskådespelare på AV-teatern i Helsingfors, Lurens i Lovisa och Postbacken i Borgå och jobbat som teaterproducent på olika håll i 16 år.

“Jonna jobbar med framåtanda och passion både som producent och amatörteaterskådespelare, och strävar till att utveckla Finns sommarteater.”

“För att hon med stort hjärta och engagemang varit som producent på Finns Sommarteater i år. Förutom producentuppgifterna har skött allt möjligt annat. Hon är en uppmuntrande person inkluderar och engagerar alla”

 

Heini Rautoma

Heini skriver, regisserar och fixar. Hon är aktiv i två Vandastyrelser och älskar att koka ihop glad amatörteater samt kompa små luciatåg i olika föreningshus. I snart två år har hon som färdigutbildad dramapedagog åkt runt i Nyland och sysslat med allt från radio till dramaundervisning i skolor - allra ivrigast är hon bland sommarteatervänner.

 

“En person som verkligen brinner för teater och produktion. Har alltid många bollar i luften, och klarar det galant. Gjorde ett fantastiskt jobb med Mästerkatten i stövlar samtidigt som hon regisserade flera andra teatergrupper. Hade alltid tid då någon behövt hjälp eller stöd!”

 

Danielle Engström

Danielle har sysslat med teater så gott som hela sitt liv och har under åren varit engagerad inom många teatrar. Hon har länge varit aktiv inom Fallåker teater, och är i höst både producent och skådis i musikalen Robin Hood.

 

“Jobbar jättehårt med att få in nytt blod till Fallåker teater, både till scenen och i publiken!”

 

Årets Talang

 

Robert Noopila

Robert Noopila har jobbat med sprängarbete hela sitt arbetsliv, men står gärna på teaterscenen på fritiden. Hans senaste roll var som Mästerkatten i Vanda teaterförenings Mästerkatten i stövlar, men har också spelat med i Jorden runt på 80 dagar samt Svärdet i stenen.

 

“För en väldigt charmig och rolig Mästerkatt i årets Vanda sommarteater.”

“Robert Noopilas insats som Mästerkatten i Vanda Teaterförenings sommarteaterproduktion "Mästerkaten i stövlar" var en fullträff. Han har under de år han medverkat i teatergruppen med tiden fått större och större roller och klarat dem med bravur. “

 

Liv Wikström & Jenny Aminoff

16-åriga Jenny Aminoff och 11-åriga Liv Wikström gestaltade Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump på Finns sommarteater. Jenny och Liv repeterade parallellt och spelade varannan föreställning sommaren 2019.

 

“Liv och Jenny alternerade i den krävande rollen som Pippi i Finns sommarteaters Pippi Långstrump. De är väldigt olika som personer, men stödde varandra och engagerade sig fullt ut i rollarbetet, som krävde att de stod på scen nästan hela tiden och höll uppe tempot i föreställningen, lärde sig väldigt mycket text samt utmanande sånger och dansnummer. Deras minnesvärda rollprestationer bidrog mycket till att föreställningen blev en succé. Det var dessutom första gången de stod på Finns sommarteaters scen - för Liv var det första teaterrollen någonsin, medan Jenny tidigare medverkat i Vanda teaterförening.”

 

Wilhelm Nielsen

Wilhelm kommer ursprungligen från Lovisa men bor nu i Helsingfors i samband med sina studier. Intressen som ligger närmast hjärtat är vänner, idrott och teater. Har hittills medverkat på Lurens sommarteater, Raseborgs sommarteater, Fallåker teater samt på Scenkonstfestival i Vasa. Hade också premiär med egen monolog-produktion (Keep Calm och f-f-fortsätt framåt) vintern 2018, som handlar om hans liv som stammare. Wilhelms vision för framtiden är bl.a. att få jobba med människor med funktionsvariation, och kanske med någon koppling teater och kultur.

“Wilhelm är bekant från bland annat Lurens och Raseborgs sommarteater. Han har medverkat i många produktioner och även satt upp en egen monolog. Han trivs på teaterscenen och låter sig inte störas av sin stamning. Stamningen  behöver inte stå i vägen för en persons drömmar. Det är oerhört viktigt att syssla med något som man gillar och jag känner mig hemma i teatervärlden, säger Wilhelm som studerar ergoterapi vid Arcada i Helsingfors. (citat taget från Nya Östis 16.6.2018)”

 

Årets Ungdom

 

Anna Sundell

Anna Sundell har spelat med i Finns sommarteater i sju år. Hon har fått stå på scen i olika slags roller. Hon har en stark arbetsmoral och är en pålitlig medlem i ensemble. Anna är abiturient och går i Mattliden. På sin fritid sjunger hon och umgås med sina vänner. 

“Anna har, trots sin unga ålder, medverkat i Finns sommarteater redan i 7 år. Dessutom har hon i flera år medverkat som tärna i Esbo Lucia och under det senaste året även som lägerledare på EBUF:s läger. Anna är engagerad, snäll, glad och hjälpsam och har väldigt god hand med barn. Hon är den som alltid ställer upp och gör det med ett leende. Hon är helt enkelt en pärla, som man mer än gärna samarbetar med.”

 

Erik Ingman

Erik sjunger med i skolans kör och har visat ett intresse för kultur och idrott. Mest sysslar han med tennis och simning.

“Sex år och ny på scen. Ivern höll i hela vägen från första övning till sista föreställning. Erik lärde sig allas repliker och sjöng med i samtliga sånger, även om de inte var med i hans scener.”

 

Wilma Nikkanen

 

“Trots sin unga ålder har Wilma redan spelat med i Vanda Teaterförening i många år. Hon är alltid lika positivt inställd såväl som i sol som i ösregn, orkar med långa övningar och bär betydande roller.”

Årets veteran

Mona Lanaéus

Mona har dansat folkdans under Sylvia Palenius som 4-16 åring, flere uppvisningar på bl.a.

Hertonäs gård. Debyt 1968 som skådespelare i Sound of Music och från 1976 framåt i olika uppsättningar, som skådespelare, maskör, sufflös, kostymansvarig, regiassisten och regissör. Ordförande för teatersektionen från 1986. Ledare för dramaklubb för barn under första delen av 90-talet. Regissör, dekoransvarig, kostymansvarig för barnteater 1995.

Styrelsemedlem i Dickursby Ungdomsförening åren 1988-96, och ordförande 1997-2018.

 

"Många år av engagemang, deltagande, ordförandeskap och utmärkt ledning av Dickursby ungdomsförening"

Barby Fellman

Barby är föreståndare på Fritids', som är Folkälsans svenska rum i Mårtensdal. Hon jobbar med barn, ungdomar och seniorer, och tycker om föreningsverksamhet som hon hållit på med det från barnaben.

För tillfället verkar Barby i Vanda Teaterförening, Tavastby allmoge och ungdomsförening, Folkhälsan i västra Helsinge och Mårtensdals Marthakrets. Teater har hon hållit på med till och ifrån sedan liten, men efter att Teaterföreningen i Vanda startade har Barby aktivt hållit på med verksamheten med olika uppgifter inom föreningen, både på som bakom scenen.

“Barby har i tiderna startat, och sedan dess varit med i Vanda Teaterförening. Över 20 år av aktivt deltagande både på och bakom scenen, och en brinnande passion för teatern och dess framtid.”

 

Ann-Helen Grundström

Ann-Helen har sen snart 30 år jobbat som bibliotekarie vid Lovisa stadsbibliotek.

Hon har varit med i Lurens sommarteater sedan Sju bröder 1968 och 1969, och sedan 1973 i varje pjäs på sätt eller annat, antigen på scen, bakom scen, biljettluckan, skött om rekvisita, dräkter, målat scenografi. I år hade hon rollen som Mor i juntjävlar. Sedan 1990-talet även styrelsemedlem i Östra Nylands Ungdomsförbund. Specialintresse: NSU:s frågesport, deltagit i över 40 år!

“Har jobbat för Lurens sommarteater så gott som hela sitt liv. Har sedan 1968 varit skådespelare, sufflös, biljettförsäljare, påklädare, rekvisitör, hantlangare, målare och medlem i bygglaget på Löjtnantsgården på Lurens. Hon har även varit styrelsemedlem i Östra Nylands Ungdomsförbund sedan tidigt 1990-tal och har nu deltagit i NSU-frågesporten i 40 år."

Default